Uczniowie najpierw umyli ręce, następnie przygotowywali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się zdrowe i kolorowe kanapki z produktów, które przygotowali rodzice. Dużym powodzeniem cieszyły się owocowe szaszłyki, które dla koleżanek i kolegów przygotowała Basia. Oprócz tego przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania. Dowiedzieli się, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także pić soki czy wodę zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów.