Tego pochmurnego dnia dzieci miały okazję zaobserwować ręczne wykopywanie ziemniaków przy użyciu motyki. Największą atrakcją było zbieranie ziemniaków w polu. Zapał i zaangażowanie dzieci w pracę zaskoczył nas wszystkich, a zbieranie ziemniaków okazało się dobrą zabawą. Po ciężkiej pracy dzieci z ogromnym apetytem zjadły drugie śniadanie. Następnie uczniowie udali się na warzywny stragan, gdzie rozpoznawali i nazywali warzywa korzeniowe, wskazując części jadalne warzyw i poznając ich budowę. Zajęcia zakończyły się inscenizacją wiersza „Na straganie” Jana Brzechwy, którą uczniowie obejrzeli z dużym zainteresowaniem. Na zakończenie pobytu w lasku brzozowym w altanie wszyscy uczestnicy wycieczki zasiedli do wspólnego stołu, by spożyć posiłek i napić się gorącej herbaty. Własnoręcznie wykopane ziemniaki upieczone nad ogniskiem smakowały wyśmienicie. To była wspaniała przygoda, a smak pieczonej „pyry” prosto z ogniska oraz piękno kolorowej jesieni dzieci zapamiętają na długo.