Procedury funkcjonowania stołówki
podczas pandemii COVID 19
w Szkole Podstawowej N r 3 w Gnieźnie.
1. W szkole organizowane jest zbiorowe żywienie dzieci i młodzieży zgodnie z przepisami prawa.
2. Stołówka od godz. 1100-1330 wydaje gorący posiłek.
3. Uczniowie spożywają posiłek wg przygotowanego grafiku w sali jadalni spełniającej wymogi bhp w czasie pandemii COVID 19 . Dziecko korzystające z obiadu ma obowiązek nosić maseczkę, którą zdejmuje w czasie spożywania posiłku.
4. Obiad w szkole spożywają uczniowie, którzy zgłosili taką chęć i w wymaganym terminie dokonali opłaty za posiłki.
5. Uczeń ma obowiązek w terminie od 1-6 każdego miesiąca dostarczyć potwierdzenie opłaty za obiady (wydruk lub zdjęcie).
6. W stołówce szkolnej pełniący opiekę/dyżur Wychowawcy świetlicy czuwają nad przestrzeganiem ogólnych zasad bhp oraz wytycznych MEN, MZ i GIS w czasie pandemii COVID 19 (przy wejściu do stołówki, w jadalni i przy okienkach).
7. Dodatkowo Wychowawcy pełniący dyżur w jadalni zobowiązani są do zakładania jednorazowych rękawiczek w celu podania posiłku najmłodszym, wydania owoców, soków, jogurtów itp.).
8. Uczniowie oczekujący na posiłek dezynfekują dłonie przed wejściem do stołówki z zachowaniem bezpiecznej odległości, mają wyznaczone miejsca do spożycia obiadu (bezpieczna odległość 1,5 metra).
9. Odbierają posiłek i sztućce w okienku „odbiór posiłku”, konsumują a następnie oddają naczynia w okienku „zwrot naczyń” – cały czas zachowując bezpieczną odległość 1,5 metra.
10. Sprzęt kuchenny, naczynia i sztućce każdorazowo są myte i wyparzane w zmywarce gastronomicznej z użyciem środków do tego przeznaczonych.
11. W stołówce posiłki wydawane są zmianowo co 20 minut – pamiętając o każdorazowej dezynfekcji stołów i krzeseł (Personel kuchni) oraz wietrzeniu sali (Wychowawcy).
12. W czasie obiadu w stołówce przebywają tylko osoby spożywające posiłek.
13. Dla nieobecnych Uczniów stołówka nie wydaje posiłku na zewnątrz. Rodzic/Opiekun prawny zgłasza nieobecność dziecka, odliczenie następuje od następnego dnia po zgłoszeniu. Nadpłata środków finansowych przeniesiona jest na kolejny miesiąc.
14. Dziecko u którego zachodzi podejrzenie zakażenia koronawirusem (duszności, kaszel, wysoka gorączka) zostaje bezzwłocznie odizolowane przez wychowawcę do wyznaczonego pomieszczenia (izolatki). Wychowawca w tym przypadku zakłada fartuch, przyłbicę lub maskę i rękawiczki .
15. Wychowawca pozostaje z dzieckiem w izolatce zachowując bezpieczną odległość 1,5 m zawiadamiając o zaistniałej sytuacji Dyrektora /Wicedyrektora szkoły.
16. Personel kuchni szkolnej przygotowuje i wydaje posiłki z zachowaniem wszelkich przepisów prawa określonych przez MEN, MZ, GIS.
Pn. | Wt. | Śr. | Cz. | Pt. | So. | Nd. |
---|---|---|---|---|---|---|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
31
|