Uczniowie najpierw umyli ręce, następnie przygotowywali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się zdrowe i kolorowe kanapki z produktów, które przygotowali rodzice. Dużym powodzeniem cieszyły się owocowe szaszłyki, które dla koleżanek i kolegów przygotowała Basia. Oprócz tego przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania. Dowiedzieli się, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także pić soki czy wodę zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pn. | Wt. | Śr. | Cz. | Pt. | So. | Nd. |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
|
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
31
|